Η μικρή διαδρομή ονομάζεται «Μονοπάτι Φαρμακίδων» και είναι απόστασης 7,2χλμ. με θετική υψομετρική 410μ. Το όνομά της το οφείλει στις Μάγισσες που έδρασαν στην περιοχή την εποχή του μεσαίωνα και είχαν αυτό το όνομα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε πλήρη ιστορικό για τις Μάγισσες οι οποίες διατηρούσαν «σχολή» στην περιοχή της Υπάτης για εκατοντάδες χρόνια μιας και εκεί έβρισκαν σε αφθονία τα απαραίτητα φυτά.

Το Μονοπάτι των Φαρμακίδων είναι η μικρότερη από τις τρεις διαδρομές και σχεδιάστηκε ώστε να εισάγει τους νέους δρομείς στις ιδιαιτερότητες των αγώνων βουνού. Άρα δεν θα την χαρακτηρίζαμε ιδιαίτερα εύκολη μιας και στο μεγαλύτερο μήκος της είναι σε μονοπάτι. Ακολουθεί μικρή περιγραφή

Η εκκίνηση γίνεται στην κεντρική πλατεία της Υπάτης και τα πρώτα 500μ. είναι σε άσφαλτο και τα επόμενα 500μ. σε έντονα ανηφορικό χωματόδρομο. Ξεκινά το μονοπάτι με κατηφορική κλίση που κατεβάζει στο ποτάμι. Περνάμε κρεμαστή γέφυρα (τύπου Θηβέτ) και στη συνέχεια περνάμε το μεγάλο ποτάμι τον Ξηριά. Το μονοπάτι από εδώ γίνεται έντονα ανηφορικό και είναι χωμάτινο αλλό λίγο σαθρό. Ανηφορίζουμε μέχρι το Καπνοχώρι όπου το 1ο ΣΤ.ΑΝ. Αμέσως μετά το ΣΤΑΝ (50μ.) θέλει προσοχή καθώς δεν συνεχίζουμε ευθεία όπως οι μεγάλες διαδρομές. Στρίβουμε αριστερά σε δευτερεύον δρομάκι και μετά από 300μ. αρχίζει το κατηφορικό μονοπάτι που με ξύλινα σκαλοπάτια οδηγεί πάλι στον Ξηριά. Τέμνουμε κάθετα την διαδρομή που τρέξαμε προηγουμένως και από άλλο μονοπάτι με ξύλινα γεφύρια (παλιός υδραύλακας) φτάνουμε στην άσφαλτο και κατευθυνόμαστε προς Υπάτη. Ο τερματισμός είναι στην πλατεία όπου η εκκίνηση αλλά κάνοντας μια μικρή ανηφορική παράκαμψη θα τερματίσουμε με την φορά που τερματίζουν και οι άλλοι δύο αγώνες.