ΓΕΝΙΚΑ

Στους κανονισμούς που απαριθμούνται πιο κάτω, οι λέξεις που σημειώνονται εδώ αναφέρονται σε συγκεκριμένους όρους:
α) ΑΘΛΗΤΕΣ: αγωνιζόμενοι, όσοι δηλαδή νόμιμα έχουν εγγραφεί και συμμετέχουν στον αγώνα
β) ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σύλλογος Δρομέων Φθιώτιδας – Η ΤΡΑΧΙΝΑ –
γ) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ: Οργανωτική Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του αγώνα και λαμβάνει τις αποφάσεις.

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ

Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που περιγράφονται παρακάτω. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις υποδείξεις των κριτών του αγώνα. Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις επισύρει πάντα την ποινή του αποκλεισμού. Οι κριτές του αγώνα όταν αντιληφθούν παραβάσεις των κανονισμών, τις καταγράφουν και ενημερώνουν τους παραβάτες. Εκτός από τους κριτές, έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν παραβάσεις και να τις υποβάλουν στην Επιτροπή Αγώνα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από τη Διοργάνωση.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Δεκτοί γίνονται αθλητές άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 και άνω. Για ανήλικους 16 ετών και άνω απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα.

ΕΓΓΡΑΦΗ, ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗ

Πληροφορίες για την εγγραφή, το κόστος των αγώνων, τον τρόπο πληρωμής, καθώς και το πότε μπορείτε να ασκήσετε το δικαίωμα υπαναχώρησης (ακύρωση συμμετοχής)θα βρείτε εδώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ & ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ και ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: 

 

 • Γενική Κατάταξη
 • Γενική κατηγορία ανδρών
 • Άνδρες έως 39
 • Άνδρες 40-49
 • Άνδρες 50-59
 • Άνδρες 60+
 • Γενική κατηγορία γυναικών
 • Γυναίκες έως 39
 • Γυναίκες 40-49
 • Γυναίκες 50-49
 • Γυναίκες 60+
 

 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ:

 • Η Γενική Κατάταξη είναι μία και μοναδική και αναφέρεται σε αθλητές ανεξαρτήτως φύλου. Οι αθλητές και αθλήτριες θα βραβευτούν διπλά αν είναι νικητές στην Γενική Κατάταξη αλλά και στην ηλικιακή τους κατηγορία.
 • Οι αθλητές και αθλήτριες που θα βραβευτούν ως νικητές στη Γενική Κατηγορία (ανδρών/γυναικών) δεν θα βραβευθούν στην ηλικιακή τους
  κατηγορία. 
 • Για όλες τις κατηγορίες ισχύει η απαίτηση της παρουσίας τουλάχιστον 6 αθλητών για την νομιμοποίησή τους. Σε διαφορετική περίπτωση οι αθλητές και αθλήτριες εμπίπτουν στην προηγούμενη κατηγορία.
 • Η τελική κατάταξη για όλους τους αγώνες είναι η κατάταξη που παρέχεται από την εκάστοτε εταιρεία χρονομετρήσεων και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Σε περίπτωση αντιδικίας η τελική κατάταξη θα πιστοποιηθεί με την βοήθεια της κάμερας τερματισμού. 

ΠΑΡΟΧΕΣ

Oι παροχές που καλύπτει το βασικό τίμημα συμμετοχής είναι οι ακόλουθες:

 

Α) Για όλους τους συμμετέχοντες:

 • Αριθμός αγώνα (BIB),
 • Τροφοδοσία στον αγώνα
 • Ιατρική υποστήριξη
 • Ηλεκτρονική χρονομέτρηση
 • Αναμνηστικό δώρο του αγώνα

 

Β) Για όσους αθλητές τερματίσουν εμπρόθεσμα τον αγώνα:

Αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού.

 

Γ) Μεταφορά αθλητών

Θα διατεθεί λεωφορείο από τη διοργάνωση για τη μεταφορά των αθλητών από το Γοργοπόταμο στην εκκίνηση του αγώνα, στις Θερμοπύλες

 

Δ) Μεταφορά αθλητών που εγκαταλείπουν ή αποκλείονται

Για όσους αθλητές εγκαταλείψουν ή αποκλειστούν,  η Διοργάνωση δεν επιβαρύνεται με την ευθύνη για την οδική ή άλλη μεταφορά αθλητών, ωστόσο θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια εξυπηρέτησής τους.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΑ

Η διαδρομή του αγώνα είναι πιστοποιημένη. Θα υπάρχουν εθελοντές κατα μήκος της.

Η διαδρομή περιγράφεται επακριβώς στην κατηγορία «ΔΙΑΔΡΟΜΗ».

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ (BIB)

Κάθε αθλητής φέρει τον αριθμό αγώνα (BΙB) επάνω του, τον οποίο και είναι υποχρεωμένος να έχει επάνω σε εμφανές σημείο στην εμπρόσθια όψη. Ο αριθμός πρέπει να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα χωρίς να διπλωθεί, αποκρύπτοντας έτσι οποιοδήποτε στοιχείο αναγράφεται πάνω στον αριθμό (χορηγοί, λογότυπα κλπ). Ουσιαστική αλλοίωση του αριθμού, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση στους υπεύθυνους καταγραφής των Σταθμών τιμωρείται με αποκλεισμό. Απώλεια του αριθμού θα πρέπει να γνωστοποιείται στο πλησιέστερο σταθμό καταγραφής

Σε περίπτωση που ο αθλητής ή η αθλήτρια επιθυμεί να παραλάβει κάποιος τρίτος αντ’αυτού/αυτής τον αριθμό του/της, τότε πρέπει να χορηγήσει σε αυτό το άτομο επικυρωμένη εξουσιοδότηση για την παραλαβή του BΙB.

ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η σήμανση της διαδρομής που τοποθετείται από τη Διοργάνωση του Δρόμου Ελευθερίας, είναι προσωρινή, με στόχο την εξυπηρέτηση των αθλητών και μετά τον αγώνα αφαιρείται. Πρόκειται για πινακίδες με τα διακριτικά του αγώνα ανά χιλιόμετρο, ταινίες έργου (κόκκινο και άσπρο) και διακριτικά μπογιάς που δείχνουν τη σωστή πορεία του αθλητή. 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Επιτρέπεται οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια προς τους αθλητές από οποιονδήποτε μόνο στους σταθμούς τροφοδοσίας. Επιτρέπεται η συνοδεία των αθλητών από πρόσωπα που δεν φέρουν αριθμό αγώνα με την προϋπόθεση ότι δεν υποβοηθούν τον αθλητή ή δεν παρεμποδίζουν άλλους αθλητές. Αν καταγγελθεί οποιαδήποτε βοήθεια προς τον αθλητή, τιμωρείται ο ίδιος ο αθλητής με αποκλεισμό. Η συνοδεία του αθλητή από οικεία πρόσωπα στα τελευταία μέτρα της διαδρομής επιτρέπεται.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως πλαστικά μπουκάλια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας στερεάς ή υγρής μορφής τροφής που καταναλώνουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν απορρίμματα μέσα στο σάκο. Απόρριψη υλικών συσκευασίας ή άλλων μη οργανικών απορριμμάτων σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής πέρα από τα προκαθορισμένα, επισύρει ποινή αποκλεισμού.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών, υποστηρίζοντάς τους σε οκτώ (8) ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής. Στους 2 κεντρικούς σταθμούς, προσφέρεται ενισχυμένη τροφοδοσία.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τους Σταθμούς Τροφοδοσίας.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις για οποιοδήποτε λόγο γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλητή, το αργότερο 30 λεπτά μετά τον τερματισμό του

ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Αν παραστεί ανάγκη (πχ εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες), η Διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να αναβάλλει για μικρό χρονικό διάστημα την εκκίνηση, προκειμένου να μη θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών.

Ο αγώνας ενδέχεται να αναβληθεί, μόνο σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα επίσημα (οριστικά) αποτελέσματα του αγώνα δημοσιοποιούνται αρκετές ημέρες μετά τον αγώνα, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και ο απαραίτητος έλεγχος. 

ΠΟΙΝΕΣ

Σε όλες τις παρατυπίες & παραβιάσεις κανονισμού, προβλέπεται αποκλεισμός/αποβολή.

Η ποινή επιβάλλεται στις εξής περιπτώσεις:

 • Ρύπανση διαδρομής,
 • Ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό τη Διοργάνωσης,
 • Οποιαδήποτε άλλη ακραία συμπεριφορά.
 Δια βίου αποκλεισμός προβλέπεται σε βαριές περιπτώσεις, όπως: 
 • Άσκηση βίας κατά μελών της Διοργάνωσης 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Διοργάνωση διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφισης και κινηματογράφησης του αγώνα, που πραγματοποιείται από εξουσιοδοτημένους συνεργάτες. Κάθε αθλητής του οποίου γίνεται δεκτή η αίτηση συμμετοχής, αποδέχεται αυτόματα το συγκεκριμένο όρο, γνωρίζοντας ότι ενδέχεται να εμφανιστεί το πρόσωπό του σε φωτογραφίες ή βίντεο, χωρίς να του ζητηθεί η άδεια και χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει κάποια αποζημίωση από τυχόν δημοσίευση υλικού του αγώνα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η Διοργάνωση δεσμεύεται να μη γνωστοποιήσει σε τρίτους τα προσωπικά στοιχεία των αθλητών που υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, σεβόμενη τη σχετική νομοθεσία και θεωρώντας απόλυτη ηθική υποχρέωση την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων τους. Ανακοινώσιμα είναι μόνο το ονοματεπώνυμο του αθλητή, η πόλη κατοικίας και η ηλικία.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η Επιτροπή δεν ευθύνεται για το θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αθλητών, οι οποίοι, υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής:

 

α) Βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν (έχοντας πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι αυτό το θέμα).

β) Διάβασαν και αποδέχονται τη δήλωση καλής υγείας αθλητή

Η Επιτροπή αποποιείται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

Η Διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης των κανονισμών διεξαγωγής του αγώνα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

ΔΙΑΚΟΠΗ/ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΘΛΗΤΗ

Ο ελεγκτής του αγώνα («σκούπα») κατά το πέρασμά του, καθώς και το ιατρικό προσωπικό του αγώνα, διατηρούν το δικαίωμα να σταματήσουν/ακυρώσουν τους αθλητές εκείνου τους οποίους κρίνουν πως δεν είναι πλέον σε θέση να ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους.