O Ευάγγελος Απολλώνιος Γκόγκος, ένας εκ των ιδρυτών του συλλόγου, εμπνεύστηκε το όνομα του συλλόγου «ΤΡΑΧΙΝΑ» από την ομώνυμη ένδοξη πόλη της Φθιώτιδας στην περιοχή του Μαλιακού κόλπου, στους πρόποδες της Οίτης και όπως αναφέρει ο Όμηρος μία από τις πέντε πόλεις κράτους του.

Από την πόλη Τραχίνα κληρονομήσαμε δύο από τους ωραιότερους ελληνικούς μύθους, τον μύθο του Ηρακλή και αυτόν της Αλκυόνης .

Η  τραγωδία του Σοφοκλή «ΤΡΑΧΙΝΙΑΙ» πήρε το όνομά της από το χορό των οποίων απαρτίζουν γυναίκες της Τραχίνας. Οι γυναίκες αυτές έρχονται να παρηγορήσουν τη σύζυγο του Ηρακλή Δηιάνειρα, που όταν έμαθε ότι o Hρακλής  φέρνει μαζί την όμορφη Βασιλοπούλα Ιόλη, έστειλε από αντιζηλία χιτώνα ποτισμένο με ερωτικό φίλτρο, που όμως αυτό ήταν ισχυρότατο δηλητήριο που προκάλεσε το φρικτό θάνατο του Ηρακλή. Τότε Δηιάνειρα για να εξιλεωθεί αυτοκτόνησε.

 

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ο τάφος της ήταν σε μία από τις σπηλιές των βράχων που υπάρχουν επάνω από το φαράγγι του Ασωπού.

Από το παλάτι του Κήυκα στην Τραχίνα ξεκίνησε ο Ηρακλής για την κορυφή της Οίτης όπου έγινε η αποθέωση του πάνω στην πυρά που ο ίδιος έβαλε να ετοιμάσουν για να λυτρωθεί από τους φρικτούς πόνους που του προκαλούσε ο δηλητηριασμένος χιτώνας. Όπως λέει ο μύθος τότε ανέβλυσε ο Δύρας (Γοργοπόταμος) για να σώσει το καιγόμενο Ηρακλή. Οι πηγές του Γοργοπόταμου ο οποίος στην αρχαιότητα κατέληγε στο Μαλιακό κόλπο και όχι στο Σπερχειό,  βρίσκονταν ψηλά στην Οίτη. Εκεί είχε στηθεί η Πυρά, δυτικά από τη κορυφή «Ξεροβούνι», όπου σήμερα υπάρχουν ερείπια δωρικού ναού

Κάποτε ο βασιλιάς της Τραχίνας ήταν ο Κήυξ, νέος γενναίος και όμορφος. Αποφάσισε να παντρευτεί και διάλεξε για γυναίκα του την όμορφη Αλκυόνη. Η ένωση τους ήταν τέλεια. Και οι δύο τους ένιωθαν ευτυχισμένοι νομίζοντας ότι δεν είναι κοινοί άνθρωποι και σιγά σιγά άρχισαν να πιστεύουν ότι είναι ισάξιοι των θεών. Όταν ο Δίας το έμαθε εξοργίστηκε και αποφάσισε να τιμωρήσει παραδειγματικά τον Κύηκα αφού αυτός ήταν ο εμπνευστής αυτής της ασέβειας. Όταν μια ημέρα βγήκε με το καράβι του για ένα κοντινό ταξίδι, πυκνά σύννεφα εμφανίστηκαν στον ουρανό, ένας κεραυνός  από τον Όλυμπο χτύπησε το καράβι που το έκανε κομμάτια και πελώρια κύματα τον παρασύραν στα βαθιά του πελάγους. Όταν η Αλκυόνη έμαθε το δυσάρεστο συμβάν έτρεξε αμέσως στην ακρογιαλιά για να βρει την αγάπη της. Η Αλκυόνη έμενε εκεί θρηνόντας για το χαμό του συζύγου της. Ο Δίας τη λυπήθηκε και για να δώσει τέλος στο μαρτύριο της την μεταμόρφωσε σε πουλί το οποίο ζει πάντα κοντά στη θάλασσα λες τι περιμένει να εμφανιστεί μέσα από το κύμα ο χαμένος της. Επειδή γεννούσε τα αυγά της μέσα στο καταχείμωνο τα αγριεμένα κύματα ορμούσαν στη στεριά καταστρέφοντας τη φωλιά της και ο Δίας πήρε την απόφαση λίγες ημέρες κάθε Γενάρη να καταλαγιάζουν οι άνεμοι, να ηρεμεί η θάλασσα και να ξαστερώνει ο ουρανός. Οι Έλληνες τις ονόμασαν Αλκυονίδες ημέρες.

.

Το 480 Π.Χ ο Περσικός στρατός υπό τον βασιλιά Ξέρξη, στρατοπέδευσε στην Τραχίνα. Ο στόχος του ήταν η θερμοπύλες. Από την πόλη Τραχίνα ξεκινά το μυστικό μονοπάτι που έφτανε έως την Ανοπαία Ατραπό. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο έπειτα από τις αποτυχημένες εφόδους του Ξέρξη εναντίον του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, ο Εφιάλτης υπέδειξε στο Πέρση Βασιλιά το μονοπάτι που οδηγούσε μέσα από το βουνό στα νώτα των Ελλήνων